"Het oplossen van sommige problemen vergt slechts de helft van
de energie of tijd die we hebben besteed aan het klagen erover."
Mokokoma Mokhonoana
verplichtingen Arbowet
De Arbowet verplicht iedere werkgever (ook vrijwilligersorganisaties) tot het organiseren van bedrijfshulpverlening. De manier waarop de bedrijfshulpverlening is georganiseerd en de maatregelen die zijn getroffen moeten zijn vastgelegd en gecommuniceerd in de organisatie. Het is van belang dat uw BHV-ers goed opgeleid en oefenend zijn in geval van een incident of calamiteit. Een incident of calamiteit heeft vaak rechtstreeks invloed op de continuïteit van de organisatie.
Het vastleggen van de risico’s en maatregelen gebeurt in een RI&E, BHV plan en ontruimingsplan. Deze plannen geven het aantal BHV-ers aan, de wijze waarop BHV-ers worden opgeleid en geoefend worden gehouden.
Om een goed arbobeleid te kunnen vormgeven stelt de veiligheidskundige in opdracht van de werkgever een overzicht op van alle risico’s die in het organisatie kunnen voorkomen. Met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) kan de organisatie gestructureerd de risico’s aanpakken om zo de kans op arbeidsgerelateerde ongevallen en gezondheidsklachten tot een minimum te beperken.
Ondanks alle zorg die aan preventie van ongevallen binnen de organisatie wordt besteed, is het nooit uit te sluiten dat zich toch situaties kunnen voordoen die een (groot) risico kunnen betekenen voor mensen, goederen en/of het milieu. Het is van belang dat er is nagedacht over de eventueel te nemen technische voorzieningen en organisatorische maatregelen in geval van een noodsituatie. Deze maatregelen dienen te zijn vastgelegd in een BHV-plan.
In een ontruimingsplan staan de procedures die tijdens een calamiteit dienen te worden uitgevoerd, om er voor te zorgen dat er zo veel mogelijk mensen het gebouw veilig kunnen verlaten. Daarnaast is een ontruimingsplan een middel om te zien wat er verwacht wordt van de BHV-ers bij bijvoorbeeld een brand, bommelding, ontruiming of stroomuitval. Een ontruimingsplan speelt een grote rol tijdens de voorbereiding op eventuele calamiteiten en is hierdoor van cruciaal belang bij een echte evacuatie.
Wanneer een werkgever de bedrijfshulpverlening niet (voldoende) heeft georganiseerd, kan en zal de inspectie SZW een boete opleggen. Zij zal daarbij geen rekening houden hoe groot of klein de organisatie is! Boetes voor het niet regelen van de BHV hebben betrekking op artikel 3, lid 1, paragraaf e, en artikel 15 uit de Arbowet. Het ontbreken van een arbobeleid kost bij het constateren hiervan (de eerste keer) € 3.000. Dit bedrag wordt vermenigvuldigd wanneer dit de tweede keer is dat dit wordt geconstateerd en verdrievoudigd wanneer het om de 2e herhaling gaat of bij een ernstige overtreding. Wanneer een medewerker hierdoor in het ziekenhuis komt wordt de factor 4 aangehouden en bij het overlijden van deze persoon x 5 gedaan.
.
Maak jouw eigen website met JouwWeb