Lockdown, ook voor kerken.

Maandag 14 december j.l. werd de zogeheten lockdown afgekondigd. "Nederland gaat op slot." Wat moeten en mogen we als kerk doen.....?

Inmiddels weten we dat de lockdown van 14 december j.l. al 2 keer verlengd is en in ieder geval duurt tot een met  2 maart a.s. Publiek toegankelijke ruimten werden gesloten. Hoewel de kerken voor iedereen publiek toegankelijk zijn, mogen ze in principe open blijven. Dit heeft te maken met het recht dat iedereen zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. Maar hoe kan het dan dat de kerken toch dichtgaan?

Naast dat we in Nederland rechten hebben, zijn er ook verplichtingen. Sommige plichten staan beschreven, andere verplichtingen zijn maatschappelijke verantwoordelijkheden of – zoals je het ook kunt noemen – fatsoensnormen. Zo is er een maatschappelijke verantwoordelijkheid in de bestrijding van het coronavirus door je als mens (en ook als kerkelijke organisatie) aan de voorgeschreven maatregelen te houden.

We weten inmiddels dat er meerdere mutaties van het coronavirus zijn die veel besmettelijker is en dat we afstevenen naar de gevreesde derde golf. Er wordt continu opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven, thuis te werken en fysieke contacten te beperken. Het zou dan bijzonder zijn dat we 'en masse' naar de kerk gaan.

In middels heeft o.a. de Generale Synode van de Protestantse Kerk Nederland uitgesproken de diensten zoveel mogelijk online te houden, niet te zingen in de diensten en terughoudend te zijn met de aantal aanwezigen in de kerkdiensten.

In alle afwegingen die worden gemaakt en maatregelen die worden genomen, is het uitgangspunt dat alle bezoekers zich veilig moeten kunnen voelen. Daar we binnen de kerkelijke gelederen te maken hebben met veel mensen die in een risicogroep zitten, moeten we omzien naar en zuinig zijn op elkaar.

We weten dat de behoefte groeit om elkaar weer te zien in de kerk. Laten we hopen dat wanneer het weer mag we allemaal weer naar onze kerkgebouwen gaan en ervaren hoe groot ons gemis naar elkaar is geweest. Een volle kerk, hoe lang geleden is dat geweest.... Die tijd kan weer terugkomen....

Tot gauw!

Zorg goed voor elkaar...., houd vol en blijf gezond!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.