Ergonomische keuzestress

Iedereen heeft er wel eens mee te maken, keuzestress. Vroeger toen je in je examenjaar zat en nog niet wist wat je na je examen zou gaan doen, ga ik verder studeren of ga ik werken? Wil ik dit huis kopen of wacht ik op een beter aanbod? Koop ik dit model auto of wacht ik op het nieuwe model? Allemaal keuzes.

In wijk oost worden er ook keuzes gemaakt over een afgeslankte Oosterkerk. Gezien het aantal gemeenteleden dat de kerk bezoekt, zou het een utopie zijn om het gebouw in de huidige grootte te behouden. In de voorgestelde kleinere kerk kan – wanneer iedereen zich flexibel opstelt – alle huidige groepen gehuisvest worden, waardoor er een goede exploitatie door de koster-beheerder van het gebouw gerealiseerd kan worden. Maar dan moeten er wel verstandige keuzes worden gemaakt.

Bij het realiseren van een “nieuwe kerk” moet niet alleen worden gekeken naar het perfecte plaatje, maar er zal ook moeten worden gekeken naar de (multi)functionaliteit van het gebouw, veiligheid, ventilatie en klimaatbeheersing(nu in coronatijd een hot-issue), duurzaamheid, werkbaarheid, etc..

Bij bedrijven wordt gekeken hoe het personeel zo ergonomisch mogelijk kan werken, immers gezond personeel is gemotiveerd personeel! Ergonomisch werken is belangrijk voor iedereen, dit geldt voor betaalde krachten, maar zeker ook voor onze gewaardeerde vrijwilligers.

In de tekenfase moet al bekend zijn welke ergonomische eisen er gesteld moeten worden aan het ontwerp. In veel bedrijven worden deze eisen met het personeel opgesteld, samen met de architect aan de tekentafel… Toen m’n werk vanuit het Zendingsbureau Oegstgeest naar het landelijk dienstencentrum SoW-kerken in Utrecht verhuisde, hebben we ook samen aan de tekentafel gezeten om de werkplek zo efficiënt en ergonomisch mogelijk in te delen.

Ergonomie gaat immers niet alleen over hoe je goed op een bureaustoel aan een bureau kan zitten (thuiswerkers herkennen dit misschien wel, de werkplek op een gewone stoel aan de eetkamertafel), hoeveel kilo je mag tillen of wat een goede werkhoogte is. Ergonomie gaat ook over hoe je je werkplek zo efficiënt mogelijk kunt inrichten en gebruiken. En dit is weer afhankelijk is van logische keuzes tijdens het ontwerpen van een gebouw en interieur.

Keuzes, keuzes, keuzes…, je zou er gestrest van worden. Maar hulp is nabij, immers we doen het samen, want: “Alleen samen maken we er een mooie kerk van.”

Zorg goed voor elkaar, help elkaar en blijf gezond!

Een gezellige ontmoetingsruimte met een knus barretje op goede werkhoogte.                                                Een goed geoutilleerde ergonomische keuken.

Foto's:   PKN Rijssenhout

Maak jouw eigen website met JouwWeb